Houtskeletbouw

Unieke bouwmethode

Bouwen met houtskeletbouw

Bouwen kan vandaag op heel wat manieren. Hoewel nog steeds veel mensen kiezen voor de traditionele bouwmethode, wint de houtskeletbouw jaar na jaar aan belang. Maar wat is dat precies, houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de constructiedelen, met uitzondering van de fundering, van hout zijn. Een houtskelet is van buitenaf meestal niet zichtbaar. Houtskeletbouw is niet hetzelfde als “houtbouw”, waarbij alleen het geraamte van hout is gemaakt.

Houtskeletbouw wordt al duizenden jaren toegepast. Vandaag kan je dankzij houtskeletbouw een moderne en comfortabele woning op een duurzame en ecologische manier bouwen.  Houtskeletbouw is één van onze specialiteiten… hout is ons leven. We beantwoorden graag al je vragen en geven je met plezier advies. 

Stijn Verstraete

ZAAKVOERDER

Hulp nodig? Contacteer ons

+(32) 474 66 72 93 of info@verstraeteschrijnwerken.be

Eeuwenoude bouwmethode met moderne look

De evolutie van houtskeletbouw

Oorspronkelijk werd bij houtskeletbouw het robuuste skelet vervaardigd uit dikke eiken stijlen en liggers. Tegenwoordig wordt in houtskeletbouw het skelet vaak gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals geconstrueerd timmerhout. 

De benaming “skelet” is vandaag wat minder toepasselijk: houtskeletbouw nu bestaat meestal uit een opbouw van grote elementen met daaraan bevestigd een binnen- en buitenbeplating van triplex (multiplex) voor de stabiliteit. Tussen de buiten- en binnenwanden wordt isolatiemateriaal aangebracht. 

We zien steeds vaker dat er gebruik gemaakt wordt van op maat gemaakte prefab wanden. Dit maakt het bouwproces veel gemakkelijker en vaak sneller. De panelen worden in een atelier of fabriek gemaakt, waardoor er minder ter plaatse hoeft te worden gebouwd.

Vooral in Scandinavië en Duitsland bouwt men met houtskeletbouw; van hun ervaringen konden (en kunnen) we veel leren. Vandaag is er overal meer aandacht voor houtbouw… Met hout als circulair product in een bio based samenleving.

Onze specialisten staan je graag te woord.

houtskeletbouw
Houtskeletbouw komt voor in drie soorten:
  • met een skelet van dikke kolommen en balken (vakwerk, paal-en-balk-systeem)
  • met een skelet van zeer veel vrij smalle stijlen (balloon-framing, balkjes 40-60 cm van elkaar; voor wanden, vloeren én daken)
  • met een “skelet” van dragende wanden (plaatmateriaal).
Duurzaam en ecologisch

Aandachtspunten bij houtskeletbouw

Hoewel we grote voorstander en uitermate enthousiast zijn over elk houtproject is het belangrijk ook stil te staan bij enkele aandachtspunten:
- Brand
- Vocht
- Onderhoud

Een efficiënte brandbeveiliging, een goede ventilatie, een droge omgeving en goed onderhoud zijn belangrijk bij houtbouw.

We gaan er graag iets dieper op in.

Brand

Een adequate brandbeveiliging bij een houten bouwsel is altijd belangrijk. We gebruiken brandwerende materialen en zorgen dat de muren elkaar niet ondersteunen.

Vocht

Houtproducten zijn gevoelig voor de elementen. Beschermen of behandelen is de boodschap. Beton als ondervloer tegen vocht en voor een betere geleiding bij vloerverwarming.

Onderhoud

Belangrijk bij houtbouw is de correcte plaatsing en het onderhoud. Met de juiste aanpak gaat hout jaren mee zonder scheuren of rotten en blijven ook schimmels en insecten ver weg. 

Bespreek jouw project

Contacteer ons om jouw project en de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.
We geven je ons advies en indien gewenst een gedetailleerde prijsofferte.

Waarom voor Verstraete Schrijnwerken kiezen

Redenen om met ons aan de slag te gaan?

100% Duurzaam

Hout is duurzaam en ecologisch. Bouw met een hart voor de toekomst.

100% Kwaliteit

We leveren enkel top kwaliteit. Elk project tot in de puntjes verzorgd.

100% Vakmanschap

Ons team bestaat uit experts en geschoolde vaklui.

Houtskeletbouw projecten

Laat je inspireren door ons werk

FAQ

Veel gestelde vragen

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de constructiedelen, met uitzondering van de fundering, van hout zijn. Een houtskelet is van buitenaf meestal niet zichtbaar. Houtskeletbouw is niet hetzelfde als “houtbouw”, waarbij alleen het geraamte van hout is gemaakt.

De voordelen van houtskeletbouw zijn legio. Houtskeletbouw is stevig en duurzaam, waardoor het een goede keuze is voor woningen die veel gebruikt zullen worden. Ze bieden ook een goede isolatie, wat kan helpen om een huis energie-efficiënter te maken. Daarnaast zijn houtskeletbouw een mooie optie, en ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeftenen smaak.

Een houtskeletbouwproject kan een zeer lonende ervaring zijn, zowel wat betreft het eindproduct als wat betreft de manier waarop het tot stand komt. Wanneer u aan een houtskeletbouw project begint, zijn er een aantal dingen die u kunt verwachten:

  • Eerst en vooral kunt u een eindproduct van hoge kwaliteit verwachten. Houtskeletbouw staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte, en uw eindproduct zal deze kwaliteiten weerspiegelen.
  • U kunt ook een bepaalde moeilijkheidsgraad verwachten als het gaat om houtskeletbouw. Dit wil niet zeggen dat het proces overdreven ingewikkeld is, maar er zijn een aantal stappen die betrokken zijn bij het maken van een succesvolle houtskeletbouw structuur. Als u geen ervaring heeft in de bouw, is het inwinnen van advies of de diensten van een professionele aannemer aan te raden.
  • Tenslotte kunt u verwachten te genieten van de voldoening die komt met de wetenschap dat u iets hebt gebouwd op een ecologische en duurzame manier waarbij het comfort centraal staat.

Baksteen en beton zijn duurzaam op een andere manier dan hout. Het duurzame karakter van beton en baksteen bestaat uit de lange levensduur zonder enig onderhoud. 

Hout is duurzaam op een meer globale schaal. Hout slaat CO2 op dat vele jaren opgeslagen blijft in het hout. De hele levenscyclus is van belang: hout uit natuur-correct beheerde bossen en hergebruikt hout. Daarnaast wordt minder CO2 geproduceerd omdat er geen vervuilende productie van baksteen en beton nodig is. 

Bij het kiezen van een houtskeletbouw bedrijf, is het belangrijk om er een te kiezen met ervaring en een goede reputatie. U zult ook de grootte van het project en het budget waarmee u moet werken in overweging willen nemen. Het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat het bedrijf dat u kiest een vergunning heeft en verzekerd is.

Voor de buitenisolatie, gevelbekleding – en afwerking van houtskeletbouw kunnen dezelfde materialen worden gebruikt als bij traditionele bouwmethoden (vb: baksteen, hout, plaatmateriaal of een gepleisterde gevel)

Bouwen met houtskeletbouw kan een geweldige manier zijn om een mooi, duurzaam en energiezuinige woning te creëren. Met de juiste vakmannen voor de uitvoering en planning kan uw houtskeletbouwproject een groot succes worden.

Wil je een project bespreken ?

Vraag vrijblijvend advies of een prijsvoorstel,
we gaan vol voor elk project

Contacteer ons

Verstraete Stijn

Verstraete Schrijnwerken dat is hout specialist Stijn Verstraete en zijn team. Neem vrijblijvend contact met ons op. Stijn of één van de medewerkers nemen snel contact met je op en beantwoorden graag al je vragen.

Eekhoutstraat 10 – 8755 RUISELEDE
Gratis Offerte of Advies

Vraag een Offerte

Scroll naar boven